استرس چگونه اگزما را تشدید میکند؟

استرس چگونه اگزما را تشدید میکند؟
هیچوقت به این فکر کرده اید که اگزما و استرس بایکدیگر ارتباط دارند؟
یکی از تحریک کنندههای رایج اگزما، استرس است. برای بعضی از افراد عوامل خارجی مثل مشکلات روزمره و کار میتواند باعث استرس شود و در نتیجه آن علائم اگزما را بدتر کند. برای برخی دیگر اما تشدید علائم اگزما به دلیل استرس ناشی از داشتن اگزما است. یعنی فرد به دلیل داشتن اگزما دچار استرس میشود و اگزما و استرس در این افراد رابطه مستقیم دارد.
رابطه میان استرس روانی و اگزما چند وجهی است ولی به نظر میرسد ریشه آن به هورمونهای استرس برگردد. هنگامی که ما دچار استرس میشویم، بدن نوعی «پاسخ جنگ یا گریز» از خود نشان میدهد که به آن «واکنش استرسی» هم گفته میشود. بخشی از این واکنش محور موسوم به HPA را فعال میکند که شبکهای شامل هیپوتالاموس، هیپوفیز و غدد فوق کلیوی و تولید کننده هورمونهاست. این شبکه میزان کورتیزول که هورمون استرس است و در بدن میچرخد را افرایش میدهد.
کورتیزول (Cortisol) تنظیم کننده سیستم ایمنی بدن است و افزایش آن در نهایت باعث عدم تعادل در واکنشهای ایمنی مختلف بدن میشود که نتیجهی آن افزایش مولکولهای سلولی مولد التهاب است.
بخشی از این واکنش آبشاری ناشی از عدم تعادل سیستم ایمنی بدن، باعث افزایش تولید پادتن یا آنتی بادیهای ایمونوگلوبولین میشود که واکنش آلرژیک در بدن را به همراه دارند. همچنین فرد تغییرات روانی مختلف دیگری را هم تجربه میکند که روی پوست تاثیر میگذارند. برای مثال، تولید ماست سل (Mast Cell) افزایش پیدا میکند. این سلولهای سفید «هیستامین» آزاد میکنند که باعث خارش پوست میشود. استرس علاوه بر این باعث انبساط رگهای خونی ما میشود که خود این موضوع هم باعث تولید هیستامین بیشتر میشود. به علاوه عصبهای حسی مولکولی آزاد میکنند که میتواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد خارجی پوست شود.
این واکنشها و واکنشهای دیگر در زمانهای پراسترس دست به دست هم میدهند و باعث بروز و تحریک علائم اگزما میشوند.
از ظاهر قرمز و جوش مانند آن گرفته تا خارش بی امان و شب های بی خوابی، زندگی با اگزما می تواند سلامت عاطفی ما را کاملاً چالش برانگیز کند. اضطراب و استرس محرکهای رایجی هستند که باعث تشدید اگزما میشوند، که پس از آن اضطراب و استرس بیشتری ایجاد میکند که سپس منجر به تشدید اگزما میشود. پس چگونه این دور باطل را بشکنیم؟
مراقب سلامت روان خود باشید
تحقیقات نشان داده بیش از 30 درصد از افراد مبتلا به درماتیت آتوپیک با افسردگی و/یا اضطراب تشخیص داده شدند. اینکه چرا افراد مبتلا به بیماری های التهابی پوستی مانند اگزما بیشتر مستعد ابتلا به مسائل مربوط به سلامت روان مانند اضطراب یا افسردگی هستند، به دلیل نحوه ارتباط بدن آنها با مغز در طی یک پاسخ التهابی است. با این حال، هنوز چیزهای زیادی در مورد رابطه بین اگزما و مشکلات سلامت روان ناشناخته است.
اگر فردی برخی از این علائم را برای دو هفته یا بیشتر تجربه کرده باشد، ممکن است دچار افسردگی شده و باید با یک پزشک مشورت کند:
- احساس غم، پوچی و/یا اضطراب
- احساس ناامیدی
- از دست دادن علاقه به سرگرمی ها یا فعالیت های دیگر
- کاهش انرژی، احساس خستگی بیشتر
- مشکل در تمرکز
- بی قراری، ناتوانی در نشستن
- مشکلات خواب
- تغییر وزن
- افکار مرگ یا خودکشی
خوب است بدانید که درماتیت آتوپیک و افسردگی ممکن است مرتبط باشند. اگر علائم افسردگی را تجربه می کنید، با یک متخصص پوست و یا یک روانشناس مشورت کنید.
توجه: تغییرات خلقی، از جمله اضطراب و افسردگی از عوارض جانبی داروی آسم مونته لوکاست است. اگر مونتلوکاست مصرف می کنید و علائم افسردگی/اضطراب را تجربه می کنید، فورا با پزشک خود مشورت کنید.
آرامش و تاثیر آن در کاهش استرس ناشی از اگزما
وقتی صحبت از آرامش و مراقبت از خود می شود، چیزی که برای یک فرد مفید است ممکن است برای دیگری جواب ندهد. خوشبختانه گزینه های زیادی برای کشف وجود دارد. در حین گوش دادن به موسیقی آرام بخش یا صداهای طبیعت، تنفس عمیق را تمرین کنید. یک برنامه مدیتیشن هدایت شده را دانلود کنید. در کلاس یوگا یا تای چی ثبت نام کنید. هر روز زمان مشخصی را به خواندن کتاب اختصاص دهید. قدم زدن در مسیر طبیعت را به یک عادت روزانه تبدیل کنید. با فعالیت های خلاقانه ای مانند نوشتن، نقاشی، بافندگی، پخت و پز یا بازی های ویدیویی یا شطرنج، ذهن خود را از تفکر منفی منحرف کنید.
اهمیت خواب در هنگام ابتلا به اگزما
برای افرادی که مبتلا به اگزما هستند، خوابیدن هنگامی که پوست به شدت خارش دارد چقدر سخت است. اگر اگزما شما یا فرزندتان را در شب بیدار نگه می دارد، با پزشک خود در مورد چگونگی کنترل بهتر علائم خود صحبت کنید. مصرف آنتی هیستامین قبل از خواب می تواند به خواب شما کمک کند. دوش گرفتن و استحمام قبل از خواب میتواند خارش را از بین برده و به خواب شما کمک کند. همچنین اتاق خود را به هنگام خواب تاریک، خنک و تمیز نگه دارید.
ورزش و اگزما
ورزش یکی از موثرترین راه ها برای مبارزه با استرس، اضطراب، افسردگی و سایر احساسات منفی است. خواه پیاده روی، دویدن، شنا، بوکس یا بازی تنیس ، اعتقاد بر این است که ورزش باعث تحریک برخی از انتقال دهنده های عصبی و هورمون هایی می شود که می توانند به طور چشمگیری خلق و خوی شما را بهبود بخشند.
محققان توصیه میکنند که بزرگسالان علاوه بر فعالیتهای تقویتکننده عضلانی،باید حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته، فعالیت بدنی با شدت متوسط داشته باشند. با این حال، اگر تعریق باعث تشدید علایم اگزما در بدن شما میشود، به یاد داشته باشید که بلافاصله پس از تمرین دوش آب سرد یا ولرم بگیرید و لباسهایتان را عوض کنید.
رژیم غذایی و اگزما
اگرچه شواهد علمی کمی وجود دارد که ارتباطی بین رژیم غذایی با اگزما یا استرس وجود دارد، اما معمولاً افراد مبتلا به اگزما واکنشهای آلرژیک به غذاهایی مانند لبنیات، گلوتن، آجیل یا ماهی را تجربه میکنند. از سوی دیگر، برخی از افراد با خوردن “رژیم غذایی مدیترانه ای” حاوی غذاهای ضد التهابی مانند ماهی و سایر منابع اسیدهای چرب امگا 3 یا غذاهای غنی از پروبیوتیک مانند کفیر یا ماست موفق شده اند.
برخی دیگر گفته اند مصرف قند، کافئین، الکل، غذاهای فرآوری شده یا غذاهای حاوی چربی ترانس باعث تشدید یا بدتر شدن علائم اگزما می شود. اگر چه که رعایت یک رژیم غذایی سالم و متعادل منطقی است، اما به یاد داشته باشید که آنچه برای برخی مفید است ممکن است برای دیگران مضر باشد. همیشه قبل از ایجاد هر گونه تغییر در رژیم غذایی خود یا فرزندتان با پزشک خود مشورت کنید.